5 listopada 2012 roku ruszyła III edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, która potrwa do 28 czerwca 2013 roku. Organizatorem jest marka WINIARY, a partnerem społecznym Federacja Polskich Banków Żywności. Nasze działania objęły patronatem honorowym: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych. Jego celem jest edukacja młodzieży w dziedzinie zdrowego odżywiania oraz zachęcanie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania i wspólnego spożywania posiłków. Ponadto w ramach programu chcemy uwrażliwić młodzież na tak ważne problemy społeczne jak marnowanie żywności i niedożywienie.
W bieżącym roku szkolnym klasa II gimnazjum została zgłoszona przez wychowawcę do udziału w tym programie. W ubiegłym roku szkolnym również uczestniczyła jako klasa I w akcji pt. „Jedz smacznie i zdrowo”, co zostało udokumentowanie dyplomem uczestnictwa.
W ramach programu na godzinach wychowawczych zostały przeprowadzone 2 lekcje: w lutym 2012 roku „Żywność bogactwem składników pokarmowych” oraz w maju 2012 roku „10 zasad racjonalnego żywienia”. Uczniowie poznali na nich zasady racjonalnego żywienia i rolę poszczególnych składników pokarmowych oraz reguły komponowania codziennego menu w zgodzie z zasadami racjonalnego odżywiania. Podczas zajęć młodzież dowiedziała się o najczęściej popełnianych błędach żywieniowych oraz poznała 10 zasad zdrowego odżywiania. Zajęcia uatrakcyjniały graficznie plansze dla wychowawcy oraz karty pracy ucznia.
Dodatkowo uczniowie otrzymali drobne upominki od organizatora akcji.
W roku szkolnym 2012/13 została przeprowadzona ankieta żywieniowa wśród uczniów. Wyniki jej nie do końca są zadawalające. Połowa ankietowanych odpowiedziała, że nie spożywa śniadania przed wyjściem z domu. Przeważająca większość (24 z 27 badanych) je mniej niż 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Taka sama liczba nie je dwóch lub więcej porcji ryb tygodniowo. Ale 100% uczniów stwierdziło, że uprawia sport minimum 3 razy w tygodniu oraz że pije 1,5 l wody dziennie.
Rodzice również zostali poddani badaniu sondażowemu, w wyniku którego wybrali najbardziej interesujące ich zagadnienia. Były to: Żywność bogactwem składników pokarmowych oraz Przemyślane zakupy kluczem do zdrowia. Na podstawie tych badań został opracowany przez uczniów we współpracy z wychowawcą folder, który otrzymali wszyscy zainteresowani rodzice.
patronat społeczny patronat honorowy
"Żyj smacznie i zdrowo"